Cel mai cunoscut ceas James Bond și 50 de carate de diamante, în licitație, de Mărțișor

O colecție impresionantă de ceasuri, între care se află și un rar exemplar din ediția purtată de actorul Daniel Craig în filmele cu James Bond, și o fascinantă colecție de bijuterii de lux, totalizând aproape 50 de carate de diamante, în următorul eveniment pregătit de Casa de Licitații A10 by Artmark – Licitația de Mărțișor: Ceasuri & Bijuterii Importante, a 3-a și ultima din seria „Săptămânii Luxului”, ce va avea loc în data de 29 februarie, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Selecția realizată de specialiștii Departamentului Artmark de Ceasuri cuprinde mai multe rarități, cum este cazul ceasului-bijuterie Marvin din aur, de damă, vechi de peste 100 de ani, realizat cel mai probabil la finalul secolului al XIX-lea, de compania orologieră elvețiană de nișă Marvin (încă activă). Este o piesă excepțională, decorată cu diamante, rubine și safire, în manieră Belle Epoque, și are un preț de pornire de 4.700 de euro.

O altă raritate, de asemenea veche de peste 100 de ani, este un Ceas Rolex Officer, din argint, tot de damă, însoțit de cutia-portmoneu originală. Este realizat cu aproximație în 1920, așadar are unul dintre primele mecanisme semnate Rolex, cu armare manuală. Ceasul, cu un cadran alb porțelanat, intră în licitație cu un preț de pornire de numai 400 de euro, mult sub prețul de listă (de 3.000 de euro).
Tot la capitolul Rolex, este prezentă în licitație aproape toată gama de modele, între care se remarcă un Rolex Submariner, nepurtat, din aur, cu cadran albastru, bărbătesc, însoțit de toate accesoriile (2022) – cu un preț de pornire de 33.000 de euro, un splendid Rolex Yacht Master, din aur și oțel, nepurtat, bărbătesc, însoțit și acesta de toate accesoriile (2019) – cu un preț de pornire de 14.000 de euro, un rar Rolex Sea-Dweller Pro Hunter, un prețuit Rolex Daytona, cu cadran alb (actualmente unul dintre modele cele mai în vogă în licitațiile internaționale de profil) etc.

Se regăsește în selecția Licitației de Ceasuri și un rar ceas Omega Co-Axial 3888 (nepurtat, exemplarul 19 al ediției limitate dedicate Olimpiadei de la Beijing). Este vorba despre un ceas din aur, realizat în 2008, care este însoțit de cutia originală, cardul de garanție, cardul de atestare a chronometrului și manualul de instrucțiuni. Are un preț de pornire de 9.000 de euro, fiind astfel mult mai accesibil în cadrul acestui eveniment, decât dacă ar fi achiziționat la prețul de listă – 17.000 de euro.

Un alt Omega remarcabil este modelul similar cu cel purtat de actorul Daniel Craig la filmările pentru seria „Agentul 007”, unde l-a interpretat pe James Bond: un Omega Seamaster Professional Planet Ocean, bărbătesc, însoțit de cutie originală, card de garanție și manual. Are un preț de pornire de 3.550 de euro. Omega Seamaster Proffesional Planet Ocean este cel mai des folosit model de ceas în filmele cu celebrul personaj.

În cadrul aceleiași licitații se află și un rar ceas BM pentru scafandri, sovietic, de mână, unisex, însoțit de cutia și cureaua originale, certificatul de autenticitate (care garantează că ceasul nu a fost iradiat!), cheie și garnitură de schimb, dotat cu un geam protejat de grilaj.

Toate acestea pot fi vizitate în cadrul expozițiilor prilejuite de seria de evenimente intitulată „Săptămâna Luxului”, care începe în data de 22 februarie (ora 19.00) – cu Licitația de Design, inclusiv secvențe din Colecțiile unui Ambasador al României la ONU și a unei Mari Sportive Românce. Cele două Licitații speciale de Mărțișor: Cadoul de Bijuterie – din 27 februarie, ora 19.00 (care se desfășoară exclusiv online și unde toate cele 201 piese prezentate au preț de pornire de numai 100 de euro) și Ceasuri & Bijuterii Importante – din 29 februarie, ora 19.00 (care va avea loc și online, dar și la Palatul Cesianu-Racoviță) completează deja tradiționala „Săptămână a Luxului” de la sfârșitul lunii februarie.

Licitația cuprinde și un important segment de bijuterii, ce totalizează aproape 50 de carate de diamante. Iată doar câteva din ele: set din aur bicolor Maison Tabbah, format din brățară, inel și colier, decorat cu diamante și safire (cu un preț de pornire de 18.000 e euro), inel din aur alb, decorat cu diamant central anturat de diamante, însoțit de certificat GIA (cu un preț de pornire de 16.000 de euro), inel din aur alb Vera Wang Love, decorat cu diamant central, anturat de diamante (cu un preț de pornire de 7.500 de euro), dar și un simpatic și iconic pandantiv din aur Fabergé, în forma celebrului ou emailat, ce ilustrează registrul decorativ de predilecție al casei.

„Recunosc că sunt o mare iubitoare de bijuterii, în general, dar mai ales clasică. Și există și câteva motive bine întemeiate pentru care prefer bijuteriile vechi. Designul original sau emancipat, tipul de montură, felul în care a fost lucrat, toate acestea intră în zona de meșteșug artistic pe care doar puțini o mai stăpânesc azi. Cele mai multe din aceste bijuterii sunt unicat sau lucrate în serie limitată, ceea ce aduce posesorului un tip de unicitate. Poate este și un strop de vanitate aici, dar este una justificată. Cred că o astfel de bijuterie adaugă un element de originalitate și de rafinament stilului personal. În plus, prețul acestora poate crește în timp, în funcție de valoarea pietrelor prețioase, dar și a lucrăturii ori a artistului. Pe lângă valoarea lor ca investiție, este foarte importantă și valoarea istorică și culturală, care le face să fie mai mult decât simple accesorii”, spune Mirela Bucovicean, antreprenor în industria creativă, care a vizitat în avanpremieră expoziția „Licitației de Mărțișor: Cadoul de Bijuterie”.