Ce înseamnă joc responsabil în orice joc de noroc, online sau offline

Jocurile de noroc reprezintă în societatea modernă o resursă obișnuită pentru divertisment, adresată desigur publicului adult. Prin jocuri de noroc, ne referim la orice tip de activitate de entertainament unde câștigurile sunt posibile, dar nu probabile, iar acordarea se face prin mecanisme prevăzute în regulamentul de joc. Zona de gambling include așadar jocurile de loterie (prin Loteria Română sau alte loterii internaționale, inclusiv la loto online), jocurile de cazino (în cazinouri terestre sau pe platforme de online casino) și pariuri sportive (de asemenea posibile în agenții stradale sau în agenții de pariuri online).

Atractivitatea unor asemenea jocuri ține chiar de principiul esențial: nu poți anticipa norocul, oricând poți câștiga o sumă de bani mai mică sau mai mare (inclusiv un mare premiu de tip jackpot), jucând pe o miză modestă. Iată, așadar, principiul de bază, cel care protejează farmecul acestor forme de distracție: jocul responsabil vizează atitudinea echilibrată, fără excese!

Norocul, farmecul jocurilor de tip gambling

Degeaba aloci sume mari de bani, vei avea doar mai multe șanse teoretice, însă în practică este foarte probabil să nu ajungi la câștigul visat. Farmecul unui mare câștig este tocmai acela de a fi asociat cu norocul: ai pariat o sumă nesemnificativă și ai ajuns la un câștig epic! Desigur, astfel de momente sunt rare, căci mecanismul de joc presupune ca mulți jucători să piardă constant pentru ca doar foarte, foarte puțini jucători să obțină câștiguri mari.

Fondul de premiere ajunge înapoi la jucători, minus ceea ce se numește Avantajul Casei. La orice joc de noroc, este normal ca organizatorul să aibă un câștig garantat – este până la urmă o afacere și nu o activitate caritabilă.

Ca jucător, trebuie să te asiguri că ai control deplin!

Atât timp cât jucătorii dețin controlul propriei atitudini, distracția este garantată, fără consecințe negative, fără regrete ulterioare. Adevărul este că în societate jocurile de noroc au adesea o imagine negativă, determinată de cazurile în care unele persoane pierd acest control și acționează eronat – nu mai înțeleg mecanismul de joc și alocă resurse în exces, în căutarea marilor câștiguri. Evident, pierderile de bani și de timp pot determina dezechilibre majore în viața personală și profesională. Tocmai de aceea, orice persoană pasionată de jocuri de noroc sau care este interesată de acest subiect trebuie să se asigure că înțelege perfect importanța jocului responsabil.

Jocurile de noroc, divertisment cu posibile extra beneficii

Rețeta este simplă: asociezi jocurile de noroc cu o formă normală de divertisment. Nu ai plăti o avere pentru bilete de cinema sau pentru a asista la un spectacol ori pentru alte variante de distracție precum biliard, bowling sau patinaj, nu-i așa?! La fel ar trebui să procedezi și la păcănele, jocuri de masă de cazinou, pariuri sportive sau loterie. Nu există noțiunea de câștiguri sigure la jocuri de noroc! În prim-plan este mereu distracția. Câștigul – potențial, dar nu probabil! – trebuie considerat un posibil extra beneficiu, care poate sau nu să fie asociat experienței respective.

Cât de mulți bani să cheltuiești la jocuri de noroc

Astfel, ai nevoie de un buget fix pentru jocuri de noroc, pe parcursul unei sesiuni, dar și pentru o perioadă mai lungă. Există păreri conform cărora un buget rezonabil la jocuri de noroc nu trebuie să depășească niciodată, pe parcursul unei luni, 5% din veniturile lunii respective. Peste un astfel de nivel, cel mai probabil se creează un disconfort major, care poate avea consecințe negative asupra vieții jucătorului.

Instrumente utile pentru jucători

Indiferent dacă alegi să joci online sau offline, trebuie să te asiguri că joci responsabil. Folosește resursele puse la dispoziție de operator, mai ales dacă joci pe internet. Urmărește sumele cheltuite, alege să petreci timp rezonabil la jocuri de noroc, apelează chiar la autoexcludere dacă este nevoie. De asemenea, poți solicita și consiliere, ajutor de specialitate în mod gratuit.

Operatorii de jocuri de noroc desfășoară tot mai multe campanii de responsabilitate socială, cu accent pe jocul responsabil. Nu este însă doar marketing, este un mesaj pe care ar trebui să îl asculți. Cu o abordare corectă, jocurile de noroc – adresate exclusiv publicului cu vârstă de cel puțin 18 ani – pot fi o experiență plăcută și sigură, mai ales atât timp cât se desfășoară alături de furnizori licențiați, într-un cadru legal în România.