Fotbal, Liga Naţiunilor: România, în grupă cu Kosovo, Cipru şi Lituania sau Gibraltar

La Paris a avut loc tragerea la sorți a grupelor Ligii Națiunilor, ediția 2024/2025, care va începe în toamna acestui an, după EURO 2024 din vară. În Liga C, Echipa Națională de fotbal a României a fost cap de serie, făcând parte din urna 1, alături de Suedia, Armenia și Luxemburg. La evenimentul UEFA organizat în capitala Franței ne-am aflat adversarii cu care vom juca, tur-retur, în septembrie – noiembrie acest an, notează Federația Română de Fotbal pe frf.ro, website-ul său oficial.

România va fi în grupa C2 și va avea ca adversare Kosovo, Cipru și Lituania / Gibraltar.

Primul loc înseamnă promovarea directă în Liga B a ediției următoare a Ligii Națiunilor, în vreme ce locul doi duce la baraj pentru promovare. În același timp, locul 4 duce la retrogradare directă în Liga D, în vreme ce locul 3 păstrează naționala în același eșalon valoric al competiției, Liga C, și pentru ediția următoare.

Reacția selecționerului Edward Iordănescu

“E prematur să ne hazardăm acum în analize cu privire la adversari. Mai sunt luni bune, o perioadă de transferuri în vară care poate schimba situația multor jucători, atât de la naționala noastră, cât și de la adversare. Va conta mult cât și cum vor juca băieții noștri până la toamnă, dar și fotbaliștii rivalelor noastre din grupă. Cert este un singur lucru, obiectivul României trebuie să fie primul loc, iar asta cu atât mai mult cu cât vorbim de o șansă importantă, în paralel cu preliminariile clasice, pentru o eventuală calificare la barajul pentru Cupa Mondială 2026”, a spus Edward Iordănescu, selecționer al Naționalei României.

“Până atunci, concentrarea noastră maximă este însă pe EURO 2024 și tot ce înseamnă abordarea optimă a turneului final. De la situația îngrijorătoare pe care o au la cluburi mai mulți jucători importanți ai naționalei noastre, până la meciurile de pregătire programate în luna martie, întreaga mea atenție este în această direcție. Deși observ că situația mea contractuală continuă să fie un subiect de presă, vă asigur că sunt total concentrat pe munca pe care trebuie să o depunem ca România să se prezinte cât mai bine posibil la EURO 2024. Orice alte discuții chiar nu își au rostul acum. Există timp pentru toate, important e să încercăm să rezolvăm prioritățile. Hai, România!”, a continuat acesta.

Date despre adversarii României în Liga Națiunilor 2024/2025

Kosovo

O reprezentativă cu care ne-am duelat recent, chiar în preliminariile EURO 2024, un 0-0 la Priștina și o victorie a tricolorilor, 2-0, la București, pe Arena Națională. Momentan nu are selecționer, dar posedă același grup de fotbaliști care evoluează în campionate străine puternice (Rrahmani – Napoli, Zhegrova – Lille, Muriqi – Mallorca, Rashica – Beșiktaș, Muric – Burnley).

Cipru

O națională împotriva căreia am jucat de 13 ori în istorie și am pierdut o singură dată, reușind să obținem 9 succese. Cu toate acestea, ultimul duel datează din 2011!, un amical disputat pe tărâm cipriot și încheiat cu victoria noastră la lovituri de departajare, după 1-1 în timp regulamentar. Cipru a încheiat pe ultimul loc, cu 0 puncte și golaveraj 3-28 preliminariile EURO 2024, într-o grupă cu Spania, Scoția, Norvegia și Georgia în care nu a pus în niciun moment probleme privind calificarea.

Lituania / Gibraltar

Reprezentanta din urna 4 valorică nu e încă decisă. Pe 26 martie vom afla, când se joacă returul barajului Ligii Națiunilor (pe 21 martie e turul), care va fi învingătoare și, implicit, adversara tricolorilor. Dacă vom întâlni Gibraltar, reprezentativă care a încheiat ultima în grupă și cu 0 puncte, golaveraj 0-41!, în preliminariile EURO 2024 o grupă cu Franța, Țările de Jos, Grecia și Irlanda, ar fi o premieră istorică pentru naționala noastră!

Lituania a avut calificări EURO 2024 mult mai reușite și constituie o reprezentativă cu mai multă tradiție și valoare. Balticii au terminat cu 6 puncte preliminariile recente, după o victorie în Bulgaria și remize cu Ungaria, Bulgaria și Muntenegru.

Calendarul grupei și efectele pentru drumul spre CM 2026

Meciurile din faza grupelor se vor disputa în următoarele perioade:

Etapa 1: 5-7 septembrie 2024
Etapa 2: 8-10 septembrie 2024
Etapa 3: 10-12 octombrie 2024
Etapa 4: 13-15 octombrie 2024
Etapa 5: 14-16 noiembrie 2024
Etapa 6: 17-19 noiembrie 2024

UEFA Nations League 2024/25 va avea efect direct și asupra preliminariilor europene pentru Campionatul Mondial 2026. Cel mai bine clasate 4 formații în Liga Națiunilor, exceptând echipele care au încheiat pe primele două locuri în grupele din preliminarii, vor participa la meciurile de baraj pentru Mondial, alături de toate cele 12 echipe de pe locul secund din preliminariile clasice.

Astfel, vor rezulta patru play-off-uri, fiecare cu câte 4 echipe, ce se vor disputa în sistem semifinale-finală, urmând a se stabili ultimele 4 naționale europene participante la Campionatul Mondial din Statele Unite ale Americii, Mexic și Canada.

Componenţa Ligii C
Grupa C1: Suedia, Azerbaidjan, Slovacia, Estonia;
Grupa C2: România, Kosovo, Cipru, Lituania/Gibraltar;
Grupa C3: Luxemburg, Bulgaria, Irlanda de Nord, Belarus;
Grupa C4: Armenia, Feroe, Macedonia de Nord, Letonia.